česnečka langoše
Česnečka a langoše
Postup hodiny:
- připravíme si kynuté těsto – kvásek, uhněteme, necháme na teplém místě vykynout
- do polévkového hrnce dáme vařit vodu s kostkou bujónu - přikryjeme poklicí
- brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky 1x1 cm
- do vroucí vody vložíme brambory, uvaříme do měkka
- nastrouháme sýr, připravíme směs na potírání langošů
- zapneme plotýnku a připravíme pánev s olejem
- z těsta připravíme bochánky
- bochánky postupně upravíme na langoše, vkládáme do oleje, obracíme a hotové odkládáme na plech s papírovým ubrouskem, potřeme směsí soli, česneku a vody, posypeme sýrem
- polévku vypneme (brambory měkké), přidáme česnek, majoránku a popřípadě dosolíme
- postupně umyjeme a uklidíme úplně všechno pracovní náčiní
- dáme židle na sebe a na lavici
- rozloučíme se s paní učitelkou a radostně odcházíme
Polévka:
2-3 vetší brambory
Česnek
Kostka zel. bujónu
Sůl, majoránka
Větší bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky velikosti 1x1 cm, omyjeme. Oloupeme česnek. Uzené maso vyjmeme z vývaru a dáme bokem. Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj brambory, uvaříme je do měkka. Přidáme kostku bujónu.
Před dovařením – asi 15-20 minut přidáme majoránku. Necháme projít varem a odstavíme z plotny. Úplně nakonec přidáme prolisovaný česnek, aby neztratil na síle. V případě potřeby dosolíme, ale pozor, sůl byla již v bujónu.
Langoše
Kynuté těsto na slano
Sýr v celku
Česnek
Kečup
Sůl, voda
Kynuté těsto na slano (3 hrnky PH mouky, ¾ kostky kvasnic, 2 lžičky cukru krystal, 1 hrnek teplého mléka – kvásek. Přidáme 1 vejce, 2 lžičky soli, ½ hrnku vody – vypracujeme těsto a necháme vykynout).
Nastrouháme sýr na jemno. Oloupeme česnek a promačkáme do misky na kompot, osolíme(1 lžička soli) a zředíme vodou na kašičku.
Připravíme si pánev s vyšší vrstvou oleje – langoš musí plavat. Zapneme plotýnku a necháme rozehřát.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 částí – uděláme na pomoučené pracovní desce bochánky, velikosti pěsti. Necháme nakynout. Postupně vypracováváme placky – langoše. Placky jsou ve středu slabé a u okrajů plnější.
Usmažíme, potřeme směsí a posypeme sýrem.